Συχνές Ερωτήσεις

Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με την διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία ανωμαλιών του προσώπου και του στόματος που προκαλούνται από στραβά, συνωστισμένα ή προέχοντα δόντια ή από γνάθους που δεν ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους.

Αυτό θα το αποφασίσει ο θεράπων ιατρός αφού δει τον ασθενή στη μικτή οδοντοφυΐα.

Τα σιδεράκια χωρίζονται σε μεταλλικά και άσπρα (από πλαστικό ή κεραμεικό υλικό).

Τα κινητά μηχανήματα λέγονται και μασελάκια στην καθομιλουμένη. Χρησιμοποιούνται όταν το πρόβλημα είναι μικρό και κυρίως στα παιδιά πριν γίνει ορθοδοντική θεραπεία.

Η τοποθέτηση που είναι τελείως ανώδυνη, συνοδεύεται για 3-4 μέρες από ένα μούδιασμα και μια ενόχληση η οποία τις περισσότερες φορές, χωρίς την λήψη αναλγητικού, περνάει από μόνη της.

Για πάρα πολλούς λόγους που έχουν να κάνουν με τη σύγκλειση, τη στρεβλοφυΐα των οδόντων, την ενσειστότητα λόγω περιοδοντοπάθειας, το προφίλ, τη μειωμένη μασητική ικανότητα (χασμοδοντία) και την οικονομική δυνατότητα να κάνει κάτι που έπρεπε να είχε κάνει μικρός να το κάνει μεγάλος.

Γιατί και το πρόσωπο και η κατάσταση των οδοντικών φραγμών (στρεβλοφυΐα) επιτρέπει και επιβάλει την εξαγωγή δοντιού ή δοντιών στους οδοντικούς φραγμούς.

Γιατί το πρόσωπο (προφίλ) δεν επιτρέπει εξαγωγές δοντιών για επιδιόρθωση των οδοντικών φραγμών. Το άνω χείλος θα τραβηχτεί πιο πίσω λόγω των εξαγωγών και η μύτη θα φαίνεται μεγαλύτερη. Άλλωστε το πρόσωπο υπερτερεί ενός τέλειου οδοντικού φραγμού.

Το πρόσωπο υπερτερεί των οδοντικών φραγμών. Η μύτη πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν όπως επίσης το άνω χείλος και γενικά το προφίλ του ασθενούς.

Προγναθισμός όπως λέει και η λέξη είναι η απόσταση μεταξύ άνω και κάτω γνάθου αν φταίει η άνω γνάθος ή αντίστοιχα αν φταίει η κάτω γνάθος.

Χασμοδοντία ή ανοιχτή δήξη είναι το κενό που υπάρχει μεταξύ άνω και κάτω γνάθου σε κατάσταση σύγκλεισης των οδόντων.

Με τον όρο αυτό δεν φαίνονται καθόλου ή λίγο τα κάτω δόντια που σκεπάζονται από τα επάνω. Συνεπακόλουθα φαίνονται πολύ τα άνω ούλα (horse smile).

Σταυροειδής σύγκλειση ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία τα άνω δόντια κλείνουν ανάποδα σε σχέση με τα κάτω δόντια στη μια και στις δύο πλευρές.

Η συγκράτηση του αποτελέσματος είναι πολύ σημαντική. Επειδή αυτή είναι μια μάχη με την φύση, δεν σταματάει ποτέ η τάση να στραβώσουν πάλι. Γι’ αυτό τα δόντια θα πρέπει να συγκρατούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ορθοδοντικού.

Δεν υπάρχει έρευνα στη βιβλιογραφία που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο. Επειδή όμως η ανατολή των φρονιμητών συνοδεύεται συνήθως από προβλήματα, η γνώμη ενός ειδικού είναι απαραίτητη.